Peyzaj Maketi

Peyzaj Maketi Nedir?

Peyzaj maketi , peyzaj mimarlığı eğitiminde kullanılan görsel anlatım tekniklerinden biridir. Peyzaj maketi çalışmasında maket olgusu araştırılır ve farklı bir teknik olan soyut maket yapımı incelenerek sanatsal-estetik açıdan pozitif etkilere vurgu yapılır. Çünkü peyzaj mimarlığı etkinliklerinde ve eğitimlerinde kullanımı tercih edilen görsel anlatım teknikleri genel anlamda gerçekçi görsel tekniklerdir ve tekniklerin soyut olduğu çalışmalar oldukça azdır. Bu bağlamda peyzaj maketi çalışmasında, peyzaj mimarlığı bölümlerinde çok büyük önemi olan çevre tasarım proje eğitiminde farklı anlatım teknikleri ile ifade edilen maketler soyutlanmıştır. Yapılan uygulama içerisinde KATÜ (Karadeniz Teknik Üniversitesi) Peyzaj Mimarlığı Bölümü eğitiminde ‘Çevre Tasarım Ve Proje’ dersleri kapsamında, araştırmacıların stüdyolarında yapılan öğrenci maketleri örnek alınmıştır. Bu verilen ders öğrencilere; ergonomik ve estetik açıdan kullanıcı ihtiyaçları ile örtüşen açık mekanlar yaratmayı öğretir. Seçilen etkinlik ile bütünleşen ve uygun ölçü, biçim olarak estetik açık mekanlar tasarlanması proje derslerinin hedefidir.

Peyzaj Maketi Malzemeleri

Her peyzaj mimarı öğrencisine farklı bir çalışma alanı ve konusu verilmiş ve buna bağlı olarak dönem boyu geliştirilen tasarımların peyzaj ankara maketi ile ifade edilmesi istenmiştir.  Dersin sorumlu öğretmenleri bu aşamada, öğrencilerin yapmış olduğu soyut maketler renk, tür ve estetik olarak incelenmiştir. İkinci aşamasında ise, uzmanlar ile anket çalışmaları yapılmış ve soyut maket tekniğinin tasarımcı ve sanatçılar tarafından nasıl algılandığı konuşulmuştur. Böylece soyut maket tekniğinin estetik ve sanat değeri belirlenmek istenmiştir. Çalışma süresince öğrencilerin; sanat ve estetik değeri yüksek soyut maketler konusunda geliştiği görülmüştür. Yaptığımız çıkarıma göre; tasarım ve yaratıcılık ile alakalı bütün alanlarda olduğu gibi Peyzaj Mimarlığı eğitim programlarında da öğrenciye tasarım becerisi kazandırmaya yönelik yaratıcı ve sanatsal tekniğin önemi gösterilmiştir.

Peyzaj Maketinin Yapımı

Peyzaj tasarımı yapılacak alan en iyi şekilde ön çalışma yapıldıktan sonra peyzaj uygulama süreçlerine geçilmelidir. Peyzaj maket tasarımı için ilk önce topografik yapı ortaya çıkarılmalı daha sonrasında ise peyzaj uygulama süreçlerine geçilmelidir. Sonraki süreçler ise;
  • Toprak özellikleri hakkında bilgi edinilmesi
  • İklimsel özellikler hakkında bilgi edinilmesi
  • İşlevsel özellikler
  • Estetik etkenler
Maket, karşımıza kolay algılamayı sağlayan bir platform olarak çıkmakta ve tasarım fikirlerinin tüm özelliklerinin daha net ve etkili bir şekilde aktarılabilmesine yardımcı olur.

Peyzaj Maket Ankara

Tasarım eğitimcilerinin özgün yöntemsel tavırları ile bilgi üretmeleri ve bu yöntemsel bilgi üretimlerini de bilgi aktarmaya dahil ederek tekniklerini paylaşmaları gerekir. Bu çalışma da peyzaj mimarlığı tasarım eğitiminde; soyut maket tekniği sürecini ele almak ve özgün tasarlama tekniğinin paylaşımı hedefler. Bu sayede tekniğin sanat ve yaratıcılık sürecine etkilerini de ortaya koyarak peyzaj mimarlığı tasarım ve eğitim sürecine ışık tutmayı amaçlar. Bu çalışmanın özgün yönü ise; peyzaj mimarlığı için önemli olan maket gösterim tekniğinin soyutlanmış olmasıdır. Daha önce yapılan maket çalışmalarının çoğu gerçekçiyken, bu tekniğin farkı soyut teknik ve renklerin kullanılmasıdır. Yapılan soyutlamaların uzmanlara sanatsal açıdan değerlendirtilmiş olması ve görsel anlatım tekniklerinin benzeştirilmesi de çalışmanın önemli yönüdür.


ankara baraj maketi, ankara maket, ankara maket firmaları, ankara maket firması, Ankara Maketçi, ankara mimari maket, ARAZİ MAKET, ATIK SU MAKET, BAHÇECİK BARAJ MAKETİ, BALLIKAYA BARAJ MAKETİ, baraj maketi, baraj maketi yapımı, cami maketi, CN 235 SİMÜLATÖR MAKETİ, DERİNER BARAJI MAKETİ, ENDÜSTRİYEL MAKET, endüstriyel maketler, ENERJİ SANTRALİ MAKETİ, ERMENEK BARAJI MAKETİ, fabrika maketleri, GAZLAŞTIRMA TESİSİ MAKETİ, GÖKÇELER BARAJ MAKETİ, görsel tasarım tanıtım maketleri, hediyelik maketler, İÇMESUYU ARITMA MAKET, interaktif maket, Işıklandırılmış Maket, KABARTMA TOPAGRAFİK HARİTA MAKET, KAMULAŞTIRMA MAKETİ, kat kesit maketi, KIĞI BARAJ MAKETİ, KONUŞAN BARAJ MAKETLERİ-İÇME SUYU TESİSLERİ MAKETLERİ, konut maketi, MAKET, maket baraj yapımı, maket mimari, maket nasıl yapılır ?, maket yapımında 10 altın kural, makine maketleri, MELEN BARAJI MAKETİ, mimari maket, mimari maket nasıl yapılır ?, Mimari Maketler, müze maketi, NEHİR SANTRALİ MAKETİ, ofis maketleri, otomasyon maketler, peyzaj maketi, prototip model, savaş maketleri, savunma sanayi prototip maketleri, sergi maketi, SİLVAN BARAJI MAKETİ, SİLVAN BARAJI MAKETİ SU DEVİRDAİMLI, spor tesisi maketleri, SULAMA MAKETİ, tarihi maketler, tefrişli kat maketleri, ticari yapı maketleri, topografik arazi maketi, TOPOĞRAFİK MAKET, uzaktan kontrollü maketler, villa maketi, VİYADÜK MAKETİ, yarışma maketleri, YUSUFELİ BARAJI MAKETİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Savunma Sanayi Prototip Maketi

Maket yapımı

İçme Suyu Arıtma Maketleri