Silvan Barajı Maketi

Silvan Barajı Maketi Nedir

Silvan barajı maketi konumuzdan önce sizlere Silvan barajımızdan biraz bahsetmek isteriz. Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali, GAP bölgesinde, temeli 4 Mayıs’ta atılmış bir barajdır. Atatürk Barajından sonra en büyük ikinci barajımızdır. Baraj tamamlandığında 318.000 kadar kişinin istihdam etmesine fayda sağlayacaktır. Barajın toplam maliyeti 6 milyar lirayı bulmuştur. Baraj GAP projesi kapsamındaki son baraj olarak bilinir.
Atatürk Barajından sonra GAP içerisinde yer alan en büyük sulama barajı özelliği ile bilinen Silvan Barajı, 7 milyar metreküp göl hacmine sahip olacaktır. Hizmete açıldığında 160 megavat hidroelektrik santrali gücüne sahip olacak barajımız, aynı zamanda 245 bin hektarlık alanın sulanmasına da yardımcı olacaktır. Ön tarafı beton kaplı kaya dolgu olarak inşa edilecek olan söz konusu barajımızın, gövdesinin yüksekliği 174,5 metre, kret boyu 440 metre ve gövde hacmi ise 8,5 milyon metreküp civarında olacaktır. Barajın ülke ekonomisine yıllık katkısının 1,1 milyar tl civarında olacağı söylenmektedir.
DSİ tarafından Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde inşasına başlanan Silvan Barajı, 160 MWe kurulu güce ve yıllık 681 milyon kilovatsaat elektrik üretme kapasitesine sahip olacaktır. Ön tarafı beton kaplı olarak kurulacak olan Silvan Barajı yapısının hacmi 7,3 milyar m3 olacağı söyleniyor. Silvan ovasının su ile birleşmesini sağlayacak olan Silvan Barajı projesi, tarım için de oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir. Yapımı devam eden Silvan barajımız için ise biz, silvan barajı maketi yapmaktayız. Silvan barajı maketi sayesinde inşaatın başından sonuna kadar bilgi sahibi olabilir ve ülkemize olan katkısını daha küçük ölçeklerde inceleme fırsatına sahip olabilirsiniz.
  1. Silvan barajı maketi yapımı için ilk olarak altlık dediğimiz maket arazisinin konulacağı kısmın boyutları belirlenir. Sonra bu altlığın imalatı yapılır. Proje doğrultusunda gerekli malzemeler tayin edilir ve hazırlanır.
  2. Daha sonra mevcut proje üzerinden gerekli tasarımlar yapılır, maket hangi ölçekte yapılacaksa bilgisayar üzerinden o ölçekte parça çizimi ayarlanır.
  3. Çizimlerin bitmesinden sonra lazer kesim ve cnc makinelerinde mevcut baraj maketinin parça kesimleri yapılır. Bu kesilmiş parçalar çalışanlarımız tarafından bir bütün haline getirilir ve kaba gövde oluşturulur.
  4. Sonrasında bu kaba gövdenin, söz konusu baraj projesi içerisindeki renklendirmeye göre renklendirmesi yapılır.
  5. Renklendirme ve boyamanın ardından eğer köprü, demirlikler ve diğer detaylar takılır. Bunlar sırasıyla cepheye işlenir ve bütün detaylar en ince noktasına kadar ayarlanır. Projede bulunan taş duvarlar, gerekli açıklıklar ve su yatağı gibi bir çok detaya dikkat edilir.
  6. En başta yapılan altlık üzerindeki baraj, projedeki kotlarına en uygun bir şekilde hazırlanır. Zemindeki doku, (yeşil, sert zemin, toprak, karayolu, yaya yolu vb daha bir çok zemin çeşidi) oluşturulur. Yapı zemini bu biçimde hazırlandıktan sonra bitiş evresine geldiğimiz maket, arazi üzerine yerleştirilir.
Silvan barajının maketi gibi yaptığımız birçok baraj maketi hakkında bize ulaşarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Savunma Sanayi Prototip Maketi

Maket yapımı

İçme Suyu Arıtma Maketleri