Yusufeli Barajı Maketleri

Yusufeli Barajı Maketleri Nedir?

Yusufeli Barajı maketleri de yine eğitim ve tanıtım amacı ile hazırlanmakta olan maketlerden bir tanesidir. Yusufeli Barajı Çoruh Nehri üzerine inşa edilmiştir. 270 metrelik gövde yüksekliği ile de dünyanın en büyük 3. barajı olarak da bilinmektedir. 540 MWe güce sahip olan bu baraj yıllık olarak 1 milyar 888 milyon kilovatsaat elektrik üreteceği planlanmaktadır. Ortaya çıkacak olan üretin seviyesi ise Türkiye içerisindeki elektrik üretimin binde 7’si olacaktır. Baraj maketleri, hazırlıkları ve tasarımı oldukça özen isteyen maket türleri içerisinde yer almaktadır. Bu tarz maketler gerek tanıtım gerekse eğitim öğretim için sıklıkla kullanılmaktadır.

Yusufeli Barajı Maketleri Nasıl Yapılır?

2 milyar 130 milyon metreküp depolama kapasitesi ile Yusufeli Barajı Çoruh Nehri’nin üzerindeki bir işletmede yer alıyor. Aynı zamanda üzerinde kurulacak olan hidroelektrik santrallerinin içerisinde en yüksek depolama kapasitesi de yine bu baraja ait olacaktır. Barajın var olan bu yüksek orandaki depolama kapasitesi ise Çoruh Nehri’nin yıllık olan debisinin yaklaşık olarak %30’una tekabül etmektedir. Var olan bu özellik ise Yusufeli Barajı’nın alt kotlarında yer alan 4 barajın da enerji üretimindeki verimi arttıracaktır. Yusufeli Barajı maketi yapılırken baraja ait olan her türlü detay maketin üzerinde mutlaka kendine yer bulmalıdır. Yusufeli Barajı gibi boyut anlamında oldukça büyük olan bir barajın maketinin yapılması esnasında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır.

Ankara Baraj Maketi

Bu detayların başında ise baraj maketi için gerekli olan ön hazırlıkların eksiksiz olarak yapılması gerekir. Detaylara yeteri kadar dikkat edilmemesi durumunda ortaya çıkacak olan sonuçlar asla istekleri tam olarak karşılamayı başaramayacaktır. Yusufeli Barajı maketleri için yapılacak ön araştırmalar esnasında da görülebileceği üzere ilk aşamada ölçekleme çalışmalarının üzerinde durulması gerekiyor. Çünkü çalışmaların ölçekli ya da ölçeksiz olarak yapılması, farklı planlamaların yapılması anlamına gelir. Maket çalışmaları esnasında yapılacak şeklin net bir şekilde anlaşılması sonrasında araştırılması ve gereken her bir konunun detaylandırılması son derece önemlidir. Günümüzün gelişen teknolojisi ile beraber maketlerin ön çalışmaları ağırlıklı olarak bilgisayar üzerinden yapılmaktadır. Ön çizimlerin yapılmasından sonra ise artık sıra materyallerin seçilmesine gelir.

Ankara Maket

Klasik tarzdaki materyaller Yusufeli Barajı maketi için yeterli olmayacaktır. Barajın içerisinde yer alan detayların netleştirilmesi son derece önemlidir. Bu detaylar sayesinde barajı inceleyecek olan kişiler gerekli fikirleri net olarak elde edebilecektir. Materyal seçiminin yapılmasından sonra ise sıra artık bunların doğru şekilde kesilmesine gelecektir. Geçmiş dönemlerin aksine artık baraj maketlerinin parçalarının kesilmesi için son dönemlerde hazırlanmış olan makineler kullanılmaktadır. Bu makineler aracılığı ile yapılacak olan kesim işlemlerinin en önemli özelliklerinin başında, son derece net ve ayrıntıları içerisinde barındırabilmesi gelmektedir. Detaylandırma çalışmalarının yapılması ile beraber ise son aşamada ise tüm parçalar birleştirilir ve maket kullanıma hazır hale gelir.














ankara baraj maketi, ankara maket, ankara maket firmaları, ankara maket firması, Ankara Maketçi, ankara mimari maket, ARAZİ MAKET, ATIK SU MAKET, BAHÇECİK BARAJ MAKETİ, BALLIKAYA BARAJ MAKETİ, baraj maketi, baraj maketi yapımı, cami maketi, CN 235 SİMÜLATÖR MAKETİ, DERİNER BARAJI MAKETİ, ENDÜSTRİYEL MAKET, endüstriyel maketler, ENERJİ SANTRALİ MAKETİ, ERMENEK BARAJI MAKETİ, fabrika maketleri, GAZLAŞTIRMA TESİSİ MAKETİ, GÖKÇELER BARAJ MAKETİ, görsel tasarım tanıtım maketleri, hediyelik maketler, İÇMESUYU ARITMA MAKET, interaktif maket, Işıklandırılmış Maket, KABARTMA TOPAGRAFİK HARİTA MAKET, KAMULAŞTIRMA MAKETİ, kat kesit maketi, KIĞI BARAJ MAKETİ, KONUŞAN BARAJ MAKETLERİ-İÇME SUYU TESİSLERİ MAKETLERİ, konut maketi, MAKET, maket baraj yapımı, maket mimari, maket nasıl yapılır ?, maket yapımında 10 altın kural, makine maketleri, MELEN BARAJI MAKETİ, mimari maket, mimari maket nasıl yapılır ?, Mimari Maketler, müze maketi, NEHİR SANTRALİ MAKETİ, ofis maketleri, otomasyon maketler, peyzaj maketi, prototip model, savaş maketleri, savunma sanayi prototip maketleri, sergi maketi, SİLVAN BARAJI MAKETİ, SİLVAN BARAJI MAKETİ SU DEVİRDAİMLI, spor tesisi maketleri, SULAMA MAKETİ, tarihi maketler, tefrişli kat maketleri, ticari yapı maketleri, topografik arazi maketi, TOPOĞRAFİK MAKET, uzaktan kontrollü maketler, villa maketi, VİYADÜK MAKETİ, yarışma maketleri, YUSUFELİ BARAJI MAKETİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Savunma Sanayi Prototip Maketi

Maket yapımı

İçme Suyu Arıtma Maketleri